Voor mij zijn 12 jaar Banganimation in een sneltreinvaart voorbij gegaan. 

Het begon voor mij  op de achtergrond, want ik had al een carrière als beleidsmedewerker bij gemeenten kris kras door het noordoosten in het land. En ik was vastbesloten deze verder uit te bouwen en door te stomen in planologie, geografie en onderzoek. Sjoerd was met zijn werk als systeembeheerder bij een steeds meer uitdijende verzekeringsmaatschappij gestopt om voor zichzelf te beginnen. Een nummer bij de Kamer van Koophandel. Een droom voor hem.

Na de hi-8 tapes voor het eerst filmen met een mini-DV camera.

Echter het was mijn eigen droom nog niet. Bij mijn eerdere beroepskeuzetesten kwam zelfstandig ondernemerschap steevast als laatste op het lijstje van mijn gewenste beroepen. Ik had nooit stilgestaan bij het hebben van een eigen bedrijf.

Nog voor het bedrijf er was begonnen Sjoerd en ik met het filmen van een aantal bruiloften bij vrienden. Van (film)techniek wist ik weinig, dus er ging een compleet nieuwe wereld voor me open. Filmen is niet zo eenvoudig als het lijkt. Naast compositie, geluid en instellingen van je camera zijn er ontelbare andere dingen waar je op moet letten. Door een aantal trainingen, veel oefenen en goede voorbereidingen voor een bruiloft ging het werk steeds beter. En daarmee werd het contact met het bruidspaar en mensen die je filmt op de trouwdag steeds natuurlijker. Doordat je kan uitstralen dat wat er ook gebeurt je altijd IN CONTROL bent. Ook als de planning uitloopt of het ineens pijpestelen regent. Of wanneer het meest aardige bruidje door de spanning ineens verandert in een bridezilla….dan houd je het hoofd koel. 

Sjoerd met de XL2 en ik met de nieuwe XHA1.

Mijn eigen carrière raakte inmiddels een beetje van het spoor af. Rond 2009 kwam de economische crisis en werd ik geconfronteerd met een plotseling ontslag nadat ik 3 jaar geen moment voor de opdrachtgever had stilgezeten. Het bleek nog niet zo makkelijk om weer een nieuwe baan te vinden en ik ging over naar parttime opdrachten en kortere klussen. Er was ook iets aan het veranderen bij mijzelf. Ik merkte dat ik soms weinig kon bereiken doordat ik te maken kreeg met allerlei politieke spelletjes waarbij het persoonlijk gevecht belangrijker werd dan de inhoud van het werk. Hier had ik het moeilijk mee en ik ging me heroriënteren op wat ik nu wilde.

Het was dan een verademing om samen te werken met Sjoerd. Hier hoefde ik niet te strijden om een idee uitgevoerd te krijgen. Ik kon direct aan mijn plan werken. En als het Sjoerd niet zinde was dat ook direct duidelijk zonder dat het onderhuidse spanningen opleverde. Verder werd het takenpakket van Banganimation steeds breder en uitgebreider. We werden ook gevraagd op bruiloften fotografie te doen en daarvoor gingen we samenwerken met Nickie zodat we een totaalpakket van fotografie en film konden aanbieden. 

Ceremonie aan het filmen in de polder

Er kwamen ook steeds meer taken bij op het gebied van administratie, planning, marketing, financiën.  Alles wat bij een eigen bedrijf komt kijken. Ik nam een deel van deze taken op mij, naast de bewerking van de foto’s en het ontwerpen van trouwalbums. Per 1 januari 2014 werd het ook juridisch geregeld via de oprichting van een VOF.  Naast partners in real life nu ook zakelijke partners 😉

Over de jaren zie ik Banganimation groeien en veranderen. We werden een steeds zelfbewuster bedrijf met een duidelijke stijl. Zelfs klanten uit Maastricht wisten ons te vinden en vonden een ritje naar Meppel geen probleem. Het meest bijzondere voor mij was nog dat een bruidspaar die in Italië trouwde hun trouwdatum verzette omdat ik anders niet erbij kon zijn.  

Filmen op het strand in Portugal (Algarve)

En bruiloften vastleggen in het buitenland kwam ook meer voor. Vaak zijn we daarvoor in Italië geweest, maar ook op andere plekken als Rhodos, Portugal en België mochten we van Nederlandse bruidsparen hun huwelijk filmen of fotograferen. Het meeste vrij was je bij de Trash the dress na het huwelijk. Geen planning en spanning meer van de bruiloft maar gewoon een dag plezier op een bijzondere locatie. Wat ook nog eens de meest spontane en bijzondere foto’s oplevert. 

De geograaf in me geniet volop van al die bijzondere plekken die we bezoeken. En dan bepaal je ook nog eens zelf hoe je dat werk invult, zonder dat je baas dat voor je bepaalt, want dat ben jezelf. Hoe fijn is dat!

Fotoshoot in hartje Rome

Ik hoop nog lang voor Banganimation te blijven werken. Het is verrijkend om met zoveel verschillende bruidsparen te werken en hen meemaken op (één van de) mooiste dag(en) van hun leven. 

Fysiek is het filmen en fotograferen natuurlijk wel zwaar. Gelukkig voel ik me fit, kan ik met zware tassen sjouwen en me nog steeds in vreemde bochten wringen voor het mooiste shot.

En het allermooiste is dat ik het samen kan delen met Sjoerd.

Erika Buist